Een vraag die ons veel gesteld wordt over het slim maken van woningen, is of er moet worden geïnvesteerd in bekabelde of draadloze slimme oplossingen voor in huis.
Als je erover gaat nadenken, is dat helemaal geen vreemde vraag. Vandaag zijn er zoveel verschillende mogelijkheden, en als je investeert in domotica of een slimme woning, wil je niet investeren in hardware die na 2 of 3 jaar vervangen moet worden. Om een echte shift te kunnen maken naar slimme woningen en om meer mensen te overtuigen hiervoor te kiezen, moet domotica betrouwbaar, duurzaam én toekomstbestendig zijn.
Met de introductie van de draadloze en producent-onafhankelijke Matter-standaard vorig jaar, werd weer een enorme stap vooruit gezet op vlak van samenwerkingen tussen verschillende fabrikanten van smart home apparatuur. Toch is het belangrijk dat we hier niet terecht komen in een situatie zoals in de bekende XKCD-cartoon van lang geleden waarbij er alweer een nieuwe standaard wordt geïntroduceerd die enkel leidt tot nog meer keuze en nog minder transparantie voor iemand die zijn of haar huis slim wil maken.
Een hybride aanpak voor smart homes
Het korte antwoord op de vraag "bedraad of draadloos", is dan ook dat we in de toekomst een situatie gaan zien waar beiden door elkaar worden gebruikt. Het gaat niet om kiezen tussen beide standaarden, maar over het kiezen van de juiste technologie voor elke applicatie.
Bij Smarthome-fixer geloven we sterk in een hybride aanpak waarbij de kern van elk slim huis zoveel mogelijk bedraad is. Daarmee hebben we het vooral over stopcontacten, screens, sensoren, schakelaars, klimaatcontrole en alle zaken in huis die niet vaak veranderen. Deze zaken vormen de ruggengraat van je woning en moeten op elk moment beschikbaar zijn en werken.
Iemand die een nieuw huis bouwt of renoveert, raden we dan ook altijd aan om zoveel mogelijk rechtstreekse kabels te trekken tussen stopcontacten, lichtpunten, schakelaars en de zekeringskast. Op die manier kan de woning meteen of zelfs enkele jaren nadien gemakkelijk slim worden gemaakt. Dit kan dan gebeuren met teleruptoren en bus-gestuurde domotica zoals bvb. KNX en Niko Home Control of draadloze componenenten zoals die van Shelly en vele anderen.
Het voordeel van deze aanpak is dat je je huis niet meteen moet uitrusten met een volledige domotica-installatie en dat er nadien gemakkelijk kan worden geautomatiseerd door gebruik te maken van de bestaande bekabeling.
Werk af met draadloze technologie
Van zodra de core van je smart home klaar is, kan je slimme woning beter worden gemaakt met draadloze producten. Nu wordt het pas echt leuk want we spreken dan over multimedia, spraakassistenten, sensoren, deursloten en zoveel meer.
Het enige wat op dat moment nog nodig is, is het toevoegen van een interface tussen je bedrade systeem en je draadloze apperatuur. Daarvoor raden we bij Smarthome-fixer steevast een oplossing aan die ook meteen ondersteuning biedt voor verschillende draadloze standaarden tegelijk zoals Matter, Zigbee, Z-wave, Bluetooth en wifi. Enkele hippere producenten van dit soort producten zijn Homey, Xxter, Fibaro of 1home maar ook de traditionele installatiebedrijven zoals Schneider, ABB en Gira hebben hiervoor de juiste producten in hun gamma.
Een bestaande woning slim maken? Dat kan!
Hierboven gaven we aan dat we een grote fan zijn van een hybride aanpak. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je een bestaand huis met traditionele bekabeling helemaal niet slim kan maken. In tegendeel.
Dat vraagt alleen een volledig andere aanpak en het is eigenlijk nog nooit gemakkelijker geweest dan vandaag. Ook de traditionele producenten van schakelmateriaal zoals Legrand en Niko bieden intussen manieren aan om schakelaars en stopcontacten in een woning met traditionele bekabeling via draadloze technologie slim te maken. De Niko-apparatuur maakt zelfs gebruik van de Zigbee standaard waardoor deze ook buiten het Niko ecosysteem kan worden gecombineerd met andere merken.
Naast de traditionele fabrikanten, zijn er ook altijd mogelijkheden om te werken met producten van Fibaro, Shelly, Philips Hue en velen anderen om stap voor stap naar een volledig slim huis te evolueren. De laatste jaren zijn al deze producten volwassen geworden en kunnen ze zonder probleem wedijveren met zelfs de meest stabiele bekablde installatie.
Een smart home voor iedereen? Yes, we can.