Skip to main content

Advies voor slimme thermostaten

Installatie van slimme thermostaten

Een slimme thermostaat kan -mits goed geconfigureerd- heel wat energie besparen en maakt je leven comfortabeler en gemakkelijker. De keuze voor een thermostaat, hangt echter van een heleboel factoren af. In deze blog post, geven we je alvast enkele tips mee.

Wat is een slimme thermostaat?

In de praktijk bestaat het slimme deel vooral uit een internetverbinding. Zo kun je de thermostaat overal ter wereld bedienen met je smartphone of PC. Natuurlijk ook gewoon vanuit je eigen huis! Net als een klokthermostaat programeer je een slimme thermostaat ook om op de door jou ingestelde tijdstippen de verwarming automatisch uit of aan te zetten.

Daarbij komt dat heel wat van deze thermostaten ook ondersteuning bieden voor zogenaamde "zoneverwarming". Op die manier kun je voor elke ruimte de temperatuur apart instellen naar je eigen wens. Veel hangt hierbij wel af van je bestaande installatie. Bij radiatoren kun je simpelweg de radiotorknoppen vervangen om voor elke ruimte een aangepaste temperatuur te kiezen. Bij vloerverwarming bepalen het aantal aangelegde verwarmingslussen hoeveel zones je kan gebruiken.

Een leuke functie van deze thermostaten is  geofencing, waarbij je thermostaat door middel van de locatie van je telefoon weet of je wel of niet thuis bent. Google Nest heeft zelfs sensoren die kunnen herkennen of je wel of niet in een kamer bent. Op die manier staat de verwarming niet aan wanneer het niet nodig is.

Waarop moet je letten?

Bij aankoop van een slimme thermostaat moet je op een aantal dingen letten. De vele mogelijkheden kunnen ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste blijft altijd dat het aansluit op jouw eigen wensen en dat de thermostaat werkt met andere slimme apparaten die je al hebt.

Zelflerende thermostaten

De zelflerendheid van goede thermostaten is belangrijk om steeds beter de thermostaat zelf het werk te laten doen. Sommige (ook ‘normale’) thermostaten hebben deze zelflerende werking. Dat wil zeggen dat de thermostaat zelf leert van je gewoontes en uitrekent hoelang het duurt om het huis op te warmen.

OpenTherm compatibiliteit

OpenTherm is een universele taal die door alle bestaande modulerende ketels en thermostaten wordt begrepen. Als je een thermostaat koopt met OpenTherm compatibiliteit, weet je dus zeker dat deze met alle modulerende ketels kan werken. Is deze compatibiliteit er niet? Dan kan je slimme thermostaat waarschijnlijk alleen met ketels en thermostaten van zijn eigen merk communiceren.

Aansluiting op verwarming

Je kunt de thermostaat op verschillende manieren op je verwarmingssysteem aansluiten. De simpelste methode is een aan/uit regeling, waarbij de thermostaat aan of uit staat. Simpel, toch? Met een modulerende regeling wordt er met verschillende watertemperaturen gewerkt, waardoor je een constantere temperatuur hebt en gas kunt besparen door schommelingen te vermijden.

Draadloze verbinding

Sommige thermostaten zijn compleet draadloos en kun je daarom overal in huis plaatsen. Heb je geen draadloze thermostaat? Dan kun je met een RF-module (radio frequentie-module) op de originele thermostaataansluiting toch een draadloze bediening maken!

Locatiegebaseerde controle (geofencing)

De kleine slimme thermostaat herkent of jij of een ander thuis is, of je het huis verlaat of op weg naar huis bent. Als er niemand thuis is, dan zet hij de verwarming automatisch lager. Deze thermostaat leert bijvoorbeeld je weekritme; hij weet dus wanneer je wel en niet thuis bent. Aan de hand van die informatie regelt het apparaat de verwarming.

Zoneregeling

Met sommige slimme thermostaten kun je zelfs de verwarming per kamer regelen. Dit kan met het gebruiken van slimme radiatorknoppen.

Abonnement of niet

Sommige bouwers van slimme thermostaten rekenen een maandelijkse abonnementskost aan voor het gebruik van specifieke functies zoals bvb. geofencing. Bij het kiezen van een thermostaat is het dus belangrijk dat je voor jezelf goed nadenkt welke functionaliteit je wil en of je daarvoor wil betalen. Vanzelfsprekend bestaan er ook slimme thermostaten die geen maandelijkse kosten hebben. Meestal zijn die dan natuurlijk wel duurder in aankoop.