Skip to main content

Bestuur je huis vanuit de auto

Bestuur je huis vanuit de wagen

Google voegt ondersteuning voor IoT apps toe aan Android Auto

Android Auto en zijn standalone broertje Android Automotive, zijn vooral bekend als de ideale manier om Waze en Spotify te gebruiken op het entertainment systeem van je wagen.

De beschikbare apps worden vanwege de vele strenge veiligheidseisen al jaren door Google beperkt tot media apps, navigatie, berichten, PoI -apps (Point of Interest) en video apps. (die je uiteraard niet kan gebruiken tijdens het rijden).

Daar komt nu een nieuwe categorie bij: IoT-apps. Twee jaar geleden kregen we al een eerste voorproefje met een integratie voor Samsung Smarthings. Dat was toen een beperkt partnership tussen Samsung en Google, maar het toonde alvast de mogelijkheden voor smart home apps in de wagen.

In december vorig jaar kwam Google dan met een update die ondersteuning voor deze apps toevoegde aan Android Auto. Ontwikkelaars konden op die manier aan de slag met templates die ervoor zorgen dat gebruikers gemakkelijk hun smarthome kunnen gaan bedienen vanuit de wagen. Op dit moment gaat het over bvb. het openen van een garagepoort of het in en uitschakelen van lampen. Acties die meer interactie vereisen zoals het verhogen van de temperatuur in huis, zijn op dit moment nog niet mogelijk.

Home Assistant en SmartThings bijten de spits af

Op dit moment zijn er nog maar twee iot-apps beschikbaar voor Android Auto, maar die geven al een voorsmaakje van de mogelijkheden. 

Met de Android Auto-app van Home Assistant bij voorbeeld, krijgSamsung SmartThings op Android Auto je toegang tot slimme deuren, sloten en lampen. Door op één van deze categorieën te klikken, krijg je alle beschikbare apparaten te zien. Vervolgens is het met een simpele tik mogelijk om die aan te passen. Als je aan komt rijden, kun je de garagedeur dus heel gemakkelijk openen vanaf je dashboard of je kan ervoor kiezen om de poort automatisch te laten openen wanneer je aan komt rijden.

Dezelfde logica kan ook worden gebruikt om je thermostaat alvast je huis te laten verwarmen wanneer je 's avonds na een drukke werkdag in de wagen stapt. 

Al bij al worden wij hier heel enthousiast van. Terwijl de mogelijkheden vandaag nog beperkt zijn tot twee apps, is dit weer een flinke stap in de richting van een huis dat slimmer wordt door ook met andere apparaten (in dit geval je wagen) te verbinden.