Bij het bouwen van een huis, is een performant ventilatiesysteem tegenwoordig de standaard. Maar hoe weet je of het goed werkt? En hoe kunnen we de luchtkwaliteit in huis meten, ook in bestaande woningen? Zijn luchtkwaliteitsmonitors de moeite waard om aan te schaffen, of zijn ze overbodig voor de meeste huishoudens? In dit artikel gaan we wat dieper in op de voor- en nadelen luchtkwaliteits-sensoren.
Wat is een luchtkwaliteitsmonitor?
Een luchtkwaliteitsmonitor meet verschillende deeltjes in de lucht om je een algemene indicatie te geven van hoe gezond je lucht is. Van kookgeuren en seizoensgebonden allergenen tot huisdierenharen en stof, luchtkwaliteitsmonitors zijn ontworpen om een breed scala aan verontreinigingen te meten.
Deze sensoren werken meestal onafhankelijk van ventilatiesystemen of luchtreinigers, wat betekent dat luchtkwaliteitsmonitors niets doen om de lucht in huis ook effectief properder te maken. In plaats daarvan zijn ze ontworpen om je een algemeen beeld te geven van de kwaliteit van de binnenlucht en ze doen over het algemeen veel beter hun werk dan de ingebouwde sensoren op een typische luchtreiniger.
Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtkwaliteitssensor
Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij het kopen van een luchtkwaliteitsmonitor is wat het apparaat daadwerkelijk kan meten. Luchtkwaliteitsmonitors zijn verkrijgbaar in allerlei prijsklassen - en hoe meer geld je uitgeeft, hoe meer metingen je krijgt. De meeste producten meten de temperatuur, luchtvochtigheid en PM2.5 (deeltjes die 2,5 micrometer of kleiner zijn), terwijl andere ook vluchtige organische stoffen, kooldioxide en koolmonoxide meten.
Naast meer metingen geven duurdere producten vaak nauwkeurigere resultaten, wat iets is om in gedachten te houden voordat je de goedkoopste luchtkwaliteitsmonitor kiest die je kunt vinden. Verwacht ongeveer 100 EUR uit te geven voor een degelijke luchtkwaliteitsmonitor, hoewel je ook goede opties met de basisfuncties kunt vinden voor ongeveer 50 EUR.
Check zeker ook altijd aanvullende functies zoals integratie met bestaande smart home systemen of bijhorende apps. Deze apps zijn bijzonder handig, omdat ze je de mogelijkheid geven om je geschiedenis van luchtkwaliteit te controleren of je huis op afstand te bewaken. De integratie-mogelijkheden voor smart homes vinden wij een enorm belangrijke factor. Het is leuk om de kwaliteit in huis te meten, maar het is nog veel leuker als je daar vervolgens je ventilatiesysteem of een luchtreiniger mee kan gaan aansturen.
Installatie is meestal geen probleem bij luchtkwaliteitsmonitors, omdat de meeste zijn ontworpen om gewoon op een tafel of op het aanrecht te staan (dus je hoeft geen gereedschap tevoorschijn te halen om ze aan de praat te krijgen). Je wilt echter wel naar hun totale formaat kijken en of ze gemonteerd kunnen worden als je ze liever aan de muur hebt.
Wie heeft baat bij een luchtkwaliteitsmonitor?
Luchtkwaliteitsmonitors zijn voor de meeste huizen geen must-have. Maar als je een haard hebt, last hebt van seizoensgebonden allergieën of gezondheidsproblemen hebt die verergerd worden door slechte binnenluchtkwaliteit, is het verstandig om er eentje in huis te halen. Dit helpt je precies te bepalen wanneer je luchtkwaliteit verslechtert en geeft je voldoende informatie over hoe je het probleem kunt verhelpen.
Niet alleen zijn de meeste luchtkwaliteitsmonitors verrassend betaalbaar, maar ze zijn ook gemakkelijk te gebruiken en in te stellen. Ze kunnen je ook helpen bepalen of je luchtreinigers naar behoren werken - of dat het tijd is om je HVAC-systeem schoon te laten maken.