Skip to main content

Matter smarthome standaard officieel gelanceerd

Matter wordt nu ook geïnstalleerd door smarthome-fixer

Na enkele vertragingen, is vandaag de Matter standaard officieel gelanceerd, dat heeft de CSA (Connectivity Standards Alliance) vandaag aangekondigd.

Matter stond vooraf bekend als CHIP en houdt de belofte in dat meer dan 200 bedrijven apparaten en smart home apparatuur op de markt zullen brengen die compatibel zijn met de Matter standaard. Enkele van de grote namen op het lijstje zijn onder andere Apple, Google, Samsung en Signify.

Het ultieme doel bestaat eruit dat apparaten van tal van fabrikanten naadloos in een smart home gebruikt kunnen worden, doordat de apparaten met elkaar kunnen 'praten'. Door Matter kan iedereen straks met een app of spraakassistent alle ondersteunde apparaten bedienen. Matter-apparaten communiceren met elkaar via het internet protocol maar kan ook volledig via het lokale wifi-netwerk van de gebruiker werken en is niet afhankelijk van een internetverbinding.

Beschikbaarheid

De eerste nieuwe apparaten die Matter ondersteunen, zoals slimme lampen, thermostaten en rolluiken verschijnen de komende weken. Bestaande apparaten moeten kunnen via updates door fabrikanten worden voorzien van Matter-ondersteuning, al hangt dit natuurlijk sterk af van de fabrikant.

Begin oktober werden de technische specificaties van de eerste versie van Matter afgerond. Sindsdien zijn er 190 producten voor de standaard gecertificeerd. Onder de fabrikanten die al apparaten hebben laten certificeren zijn ook specifieke smart home-merken, zoals Tuya, Sengled, Eve, Nanoleaf, en Somfy.

Waarom is Matter een grote stap voorwaarts?

Matter is een gemeenschappelijk protocol om verbinding te maken met Internet of Things-apparaten. Het logo maakt duidelijk dat ze onderling samenwerken op een betrouwbare, beveiligde manier. Je kan dan elk merk met elkaar combineren, zolang er maar een Matter-logo op staat.

De belangrijkste uitgangspunten bij de ontwikkeling waren:

  • Eenvoud – Gemakkelijk aan te schaffen en te gebruiken. Eenvoudig verbinding te maken.
  • Interoperabiliteit – Accessoires van meerdere merken werken naadloos samen. Verbeterde compatibiliteit.
  • Betrouwbaarheid – Consistente verbinding die snel reageert.
  • Beveiliging – Beveiligde verbindingen, robuust voor ontwikkelaars en gebruikers.
  • Flexibiliteit – Meerdere ecosystemen naast elkaar gebruiken en aansturen.

Installatie in uw woning

Het instellen van slimme apparaten kan dankzij Matter een stuk eenvoudiger worden. Een app kan straks bij de installatie automatisch alle compatibele apparaten in het netwerk laten zien.

Meerdere apparaten kunnen worden bediend via één app, zoals Google Home of Apple’s Home-app, of via spraakassistenten als Siri, Google Assistant of Amazon Alexa.

Via Matter-bridges zijn ook apparaten die met andere protocollen werken, zoals Zigbee en Z-Wave, te koppelen. Zo krijgen de Philips Hue-bridges in het eerste kwartaal van 2023 een update waarna ze met Matter werken. Vervolgens zijn de meeste slimme Hue-lampen met elke Matter-controller te bedienen.