Voorkom overbelasting van je router
Het lijkt heel aantrekkelijk te beginnen met een voordelige consumenten router. Zodra het verkeer op het netwerk toeneemt en bijvoorbeeld een server, webcams en mobieltjes regelmatig worden aangeroepen, blijken deze routers de verkeersstroom niet aan te kunnen. Het is niet eenvoudig vooraf te bepalen wat een router aankan. Wanneer onverwacht vertragingen optreden, is het een goed idee een tweede, onafhankelijke netwerkswitch te installeren met een draadloos toegangspunt om te zien of een verminderde druk op de originele router de problemen oplost.
Zet je router op een tactische plek
Eén van de manieren om je wifi te verbeteren is door je router tactisch te plaatsen.
- Kies een centrale locatie. Hoe verder weg van de zender; hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid.
- Plaats de router zo hoog en vrij mogelijk, bijvoorbeeld op een kast. De radiostralen hebben dan mogelijk minder obstakels.
- Heeft je router meerdere antennes die je kunt richten? Zet de router rechtop en spreid de antennes zodat je het bereik vergroot.
Let op: Elektronische apparaten kunnen het wifi-ifi-signaal verstoren. En zorgen dan voor een slechte verbinding. Zorg voor een afstand van minimaal 30 cm tussen de apparaten en je router. Bekende wifi-vertragers zijn babyfoons, alarmsystemen en weerstations. Schakel ze indien mogelijk uit.
Zorg voor voldoende access points
Vaak verwachten mensen genoeg te hebben met één access point zonder te kijken naar de verkeersdrukte. Met de toename van het aantal smartphones, tablets, laptops, printers en andere apparatuur kan zelfs een klein gezin vele tientallen apparaten met het netwerk verbonden hebben. Het installeren van meer accesspoints kan de druk verminderen. Ook kan het raadzaam zijn apparatuur als tv's en pc's aan het bedrade netwerk te hangen als dat mogelijk is.
Kies een ander wifi-kanaal of wissel van frequentieband
Een ander wifi-kanaal kan het wifi bereik vergroten.
- Herstart je router zodat deze zelf het kanaal kiest dat op dat moment het beste is. Het modem kiest uit 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en hebben de minste kans op storing.
- Wil je zelf het kanaal kiezen op de 2,4 GHz-frequentieband, omdat je buurman bijvoorbeeld op hetzelfde kanaal zit? Verander dan van kanaal. We adviseren wel om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken. Er zijn diverse tools en apps waarmee je kunt bepalen welk kanaal het beste is. Bijvoorbeeld de Wifi Analyser app voor Android-toestellen en het programma inSSIDer.
Soms kun je van frequentieband wisselen voor een sterkere wifi. Let er wel op dat je apparaten geschikt moeten zijn voor de andere frequentieband.
- Standaard wordt de 2,4 GHz-frequentieband gebruikt. Kun je bij je thuis de 5 GHz-frequentieband gebruiken? Stel je router dan in op 5 GHz, waardoor je hogere snelheden kunt halen. Let op! Niet elke laptop of smartphone is geschikt voor de 5 Ghz frequentieband. Controleer of al je apparaten geschikt zijn om hiermee te verbinden voordat je dit instelt.