Skip to main content

Verlaag je capaciteitstarief

tips voor een lager capaciteitstarief

Als alles gaat zoals gepland, wordt vanaf 2023 het nieuwe capaciteitstarief ingevoerd. Indien uw woning over heel wat energie-intensieve apparaten beschikt, kan het de moeite lonen om te kijken naar een slimme vraagsturing en optimalisatie van uw energieverbruik. Een korte samenvatting.

De energiefactuur bestaat uit 3 delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen.

De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. U betaalt ze via uw elektriciteitsfactuur aan uw leverancier. Deze laatste maakt deze nettarieven over aan de distributienetbeheerder. Voor een doorsnee gezin maken ze ruim 40% van de totale factuur uit.

Momenteel worden die nettarieven aangerekend op basis van uw afname van het net (kWh).
Vanaf januari 2023 verandert dat. Dan zal een deel van de nettarieven aangerekend worden op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt (=het capaciteitstarief)’. Voor een doorsnee gezin gaat dit over zo’n 18% van de totale factuur.

Waarom gebeurt dit?

Er is een evolutie naar een CO2-neutrale samenleving. Dat betekent dat we voor vervoer (elektrische wagens) en voor de verwarming van onze huizen (warmtepompen) steeds meer gebruik zullen maken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Daardoor zullen we het distributienet méér en anders gebruiken.

Daarom neemt de overheid nu maatregelen om het piekverbruik af te vlakken. Wanneer binnen enkele jaren iedereen zijn elektrische wagen op het einde van de werkdag op ongeveer hetzelfde moment aan vol vermogen zou opladen, geraakt het net mogelijk zelfs overbelast.

Impact

Wie hoge pieken veroorzaakt zal meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Vooral voor wie bepaalde ‘zware verbruikers’ heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden en de installatie eventueel slim aan te sturen. Zo kunt u merkbaar besparen op uw factuur. Op de website van de VREG is het alvast mogelijk om een simulatie te maken van de nieuwe tarieven voor uw situatie.

Hoe voorkomen

Er zijn vandaag grofweg twee manieren waarop het piekverbruik kan worden beperkt.

1. Plaatsen van een batterij

Een batterij kan je huishouden helpen om pieken in je verbruik op te vangen of om energie die overdag wordt geproduceerd op te slaan in plaats van op het net te steken. Zo kun je de stroom uit je batterij gebruiken in plaats van stroom af te nemen van het net op piekmomenten (bij voorbeeld wanneer je 's avonds thuiskomt en wil gaan koken).

2. Slim aansturen van apparaten

Door het meten van je verbruik en productie, is het mogelijk om deze beter op elkaar af te stemmen. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om je elektrische wagen enkel op te laden of je warmtepomp te laten werken wanneer er veel energie wordt geproduceerd. Een ander voorbeeld is het uitschakelen van je elektrische boiler of pauzeren van je wasmachine wanneer je begint te koken. Een inductiekookplaat kan namelijk heel wat elektriciteit verbruiken en als je dat gaat samentellen met andere grootverbruikers, bestaat de kans dat je een hoger capaciteitstarief wordt aangerekend.