Een slimme woning staat niet op zichzelf. Er zijn honderden fabrikanten met hun eigen focus die verschillende producten op de markt brengen, elk met hun eigen sterktes en zwaktes. Denk maar aan de Google Nest deurbellen of de Philips Hue lampen. De meeste van deze producten maken gebruik van het internet of andere smarthome-protocollen zoals Matter, Z-wave of Zigbee om te integreren met systemen van andere merken.
Naast al dit nieuwe geweld, zijn er nog heel wat huizen waar gewerkt wordt met bus-gebaseerde domoticasystemen. Een voorbeeld van zo’n systeem is KNX, dat in het verleden zijn strepen heeft verdiend en nog steeds in heel veel (nieuwe) woningen wordt toegepast. Het KNX-ecosysteem is dan ook gigantisch en het zou zonde zijn om de waarde van zo’n sterk ecosysteem niet uit te buiten. In deze blogpost gaan we wat dieper in op de mogelijkheden om KNX te integreren met andere smarthome-oplossingen.
KNX in het kort
Knx is een veel gebruikte standaard voor gebouwautomatisering in huizen en commerciële omgevingen. De KNX-standaard omvat verschillende protocollen voor domotica met traditionele bekabeling, ethernet (netwerkkabel), twisted pair (telefoonkabel) of draadloos gebruik. De standaard wordt ontwikkeld door de KNX Association, die meer dan driehonderd leden telt. Voordat een product het knx-label mag dragen, wordt het door een onafhankelijk testlabo aan een conformiteitstest onderworpen, zodat een goede interoperabiliteit van de producten van de verschillende knx-fabrikanten wordt gewaarborgd.
Sterktes en zwaktes van KNX
De sterktes van het KNX protocol zijn duidelijk en afgelijnd.
- Laag energieverbruik
- Open standaard
- Honderden fabrikanten van KNX-apparatuur
- Compatibiliteit tussen componenten van verschillende fabrikanten
- Decentrale of centrale netwerkstructuur mogelijk
- Grote installaties zijn geen probleem
Naast deze overduidelijke voordelen, zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van KNX verbonden:
- Ingewikkeld om te configureren en installeren voor doe-het-zelvers
- Duidelijke planning nodig
- Uitbreidingen vragen veel technische kennis
- Hoge prijs voor de KNX-componenten
Los van de technische opzet en de kosten, wegen de voordelen over het algemeen zwaarder door dan de nadelen. En wie vandaag al over een KNX-installatie beschikt en daar op een snelle en veilige manier toeters en bellen wil aan toevoegen, bestaan er vandaag ook heel wat oplossingen om KNX te integreren met alle nieuwe smarthome-standaarden. Geïnteresseerd, lees vooral verder.
Integreer KNX met Google Home, Amazon Alexa of Siri
Dit is echt één van onze favoriete integraties die snel en efficiënt een meerwaarde toevoegen aan elke slimme woning: bediening van je KNX-systeem met je stem via Google Home of Amazon Alexa. Bij gebruik van standaard hardware zoals de Pairot van XXTER, de 1Home Bridge of ABB VoiceControl is het toevoegen van spraakbesturing aan KNX een fluitje van een cent.
Deze hardware maakt een koppeling tussen KNX en de smarthome platformen van Apple (Apple Home Kit), Amazon (Alexa) en Google (Google Home) mogelijk door het toevoegen van een extra component in de meterkast. Op die manier heb je telkens één centrale app om al je bestaande smarthome-apparatuur zoals bvb. Sonos luidsprekers en jouw KNX-installatie met slimme verlichting te bedienen.
De installatie is behoorlijk eenvoudig. Het volstaat om deze modules te installeren in de meterkast, ze te koppelen aan je Google, Apple of Amazon account en na enkele minuten zijn al je KNX-apparaten beschikbaar in de bijhorende apps. Ok Google, turn on the living room lights!
KNX Integratie met Homey, Home Assistant of Home Bridge
Een integratie die al even bestaat en die heel wat mogelijkheden biedt, is de koppeling tussen Homey (of andere hubs) en KNX. Bij Smarthome-fixer zijn we al even fan van de smarthome hubs van Homey die een brug kunnen vormen tussen verschillende protocollen. Dat is met deze integratie niet anders en door een Homey Pro te koppelen aan je KNX-installatie, kun je na de koppeling meteen je Smarthome uitbreiden met honderden verschillende producten. Slimme deurbellen, camera’s, sensoren, energiebeheer, je tuinberegening, … Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het verbinden met Homey en dus nu ook met KNX.
Om dat mogelijk te maken, is een zogenaamde KNX IP-gateway nodig. Het is mogelijk dat die al in je installatie zit, maar als dat niet het geval is, kun je die aankopen en installeren in je meterkast. Deze gateway maakt de vertaling van het KNX-protocol naar “internettaal” die je Homey begrijpt. Na de installatie kun je meteen aan de slag en kun je je slimme huis met KNX helemaal bedienen vanuit de Homey app, flows aanmaken om zaken te automatiseren en slim energiebeheer gaan toepassen.
Maak je gebruik van Home Assistant, OpenHAB of HomeBridge? Geen probleem, via dezelfde IP-gateway, kun je je KNX-installatie ook verbinden met deze smarthome hubs. Dat vraagt iets meer manueel werk, maar voor wie al goed op weg is met deze platformen, is dit zeker een haalbare kaart.
Smappee KNX integratie
Het integreren van een KNX-systeem met Smappee kent heel wat leuke toepassingen met betrekking tot energiebeheer. Alle lichten in huis uit wanneer de wagen van de lader wordt gehaald en er geen beweging wordt gedetecteerd? Met deze integratie kan het. De airco inschakelen wanneer de zonnepanelen heel veel produceren en er een energie-overschot is? Dat kan.
Out-of the box bestaat er geen integratie tussen KNX en Smappee. Er bestaan enkele technische oplossingen om via MQTT te gaan communiceren tussen beide platformen maar daar komt wat programmeerwerk bij kijken dat niet altijd even vanzelfsprekend is.
Om dit toch mogelijk te maken, raden we een omweg aan via Home Assistant (of alternatieven) of IFTTT. De integratie via Home Assistant lichtten we al iets meer in detail toe in de vorige alinea. Voor IFTTT daarentegen, maken we hier graag even tijd. Voor wie IFTTT nog niet kent (If This Then That voluit), het is een cloud-platform dat de verbinding kan leggen tussen verschillende cloud-apps en IOT-apparaten om automatiseringen op te zetten. Het concept zit letterlijk in de naam: If This, Then That. Wanneer gebeurtenis A plaatsvindt, voer dan actie B uit.
Het nadeel van het platform is dat alles volledig in de cloud draait, maar net daardoor zijn ook heel wat integraties mogelijk. Zo kun je bv. een berichtje krijgen op je Smartphone als je zonnepanelen plots zouden stoppen met werken of als je dreigt om te veel energie in één keer te verbruiken waardoor je capaciteitstarief zou kunnen stijgen.
Om beiden te integreren, kun je ook hier gebruiken maken van een IP-module. Zo heeft Schneider Electric een module in zijn aanbod “Wiser for KNX” die het mogelijk maakt om je KNX-installatie te verbinden met IFTTT. Net als bij de andere integraties, volstaat het om deze module te installeren in je meterkast, deze te connecteren met het internet en je IFTTT-account en vervolgens kun je aan de slag met je automatiseringen.
Conclusie
Een bestaande of nieuwe KNX-installatie biedt heel wat mogelijkheden om uit te breiden. Je kan ervoor kiezen om binnen het rijke KNX-ecosysteem te blijven en alles daarbinnen op te zetten. Toch zijn we bij Smarthome-fixer ook grote fan van andere integraties die je systeem ook koppelen aan hardware die sneller, flexibeler en goedkoper te integreren is in je systeem. Met bovenstaande integraties kom je al heel ver, en de koppeling met een smarthome hub, maakt van je KNX woning, meteen een heel slim huis met de gekste automatiseringen die je kan verzinnen. Domotica helemaal op maat van jouw levensstijl dus.