Skip to main content

Tips voor het kiezen van een slimme deurbel

Tips voor het kiezen van een slimme deurbel

Belangrijkste criteria voor een slimme deurbel

Een slimme deurbel kan een geweldige aanvulling zijn in je smart home. Door de mogelijkheid om je deurbel te verbinden met je smartphone en andere slimme apparaten, kun je zien wie er voor de deur staat en met ze communiceren zonder zelf thuis te zijn. De postbode binnen laten om een pakketje in je gang te plaatsen? Combineer een slimme deurbel met een elektronisch slot en er gaat een wereld aan mogelijkheden voor je open.

Rest de vraag: welke deurbel kies je best? Met zoveel verschillende modellen op de markt kan het moeilijk zijn om de beste keuze te maken. In dit artikel geven we je enkele tips om je te helpen bij het kiezen van een slimme deurbel die bij jou past, en bekijken we enkele populaire modellen.

Videoresolutie

Een vaak vergeten factor om te overwegen bij het kiezen van een slimme deurbel is de videoresolutie. Dit heeft invloed op de beeldkwaliteit van de camera en hoe duidelijk je het gezicht van de persoon voor de deur kunt zien. Idealiter wil je een deurbel met een videoresolutie van minimaal 1080p. Sommige modellen bieden zelfs een 4K-resolutie, maar deze zijn vaak duurder en resolutie alleen is niet zaligmakend. Ook de gebruikte lens speelt een belangrijke rol in de herkenbaarheid van personen en de kwaliteit van de opgenomen video.

Nachtzicht

Ook 's nachts of 's avonds wil je een goed zicht hebben op wie voor je deur staat. Als je deurbel geen nachtzicht heeft, kan het moeilijk zijn om 's nachts duidelijke beelden te krijgen. Kijk naar een deurbel met infrarood-nachtzicht zodat je zeker bent dat dit mogelijk is. Vergeet niet om dit na te lezen in verschillende reviews want ook hier kan de kwaliteit van deurbel tot deurbel verschillen.

Abonnement of niet

Bij Smarthome-fixer zijn we vooral fan van slimme deurbellen waarbij geen maandelijks abonnement moet worden afgesloten voor opslag of andere geavanceerde functies. Toch kan het vaak ook een meerwaarde zijn wanneer je cloud-opslag wenst in combinatie met geavanceerde functies zoals gezichtsherkenning, artificiële intelligentie of koppelingen met andere smarthome apparaten. Bekijk voor je een deurbel aankoopt zeker wat wel en niet werkt zonder abonnement. Zo kun je onaangename verassingen vermijden na je aankoop.

Integraties

Als je al slimme apparaten hebt geïnstalleerd, wil je misschien een deurbel die hiermee kan integreren. Kijk of de deurbel compatibel is met platforms zoals Amazon Alexa, Google Assistant of Apple HomeKit. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je deurbelbediening toevoegen aan je slimme speaker of de video ervan streamen naar je TV. De deurbel koppelen aan een elektrisch slot? Check zeker of de bel daarvoor de juiste mogelijkheden biedt.

Opslag

Opslag is belangrijk als je de beelden van je deurbel wilt bijhouden voor later gebruik. Sommige deurbellen bieden cloudopslag, terwijl anderen lokale opslag gebruiken via een microSD-kaart of kunnen koppelen met de network video recorder van je camerasysteem. Houd er rekening mee dat cloudopslag vaak een maandelijks abonnement vereist maar er zijn ook fabrikanten die gratis beperkte online opslag aanbieden. Lokale opslag is meestal goedkoper en je hebt volledige controle over je data. Het nadeel daarvan is dan weer dat dit soort deurbellen vaak duurder zijn in aankoop, al hoeft dat geen absolute waarheid te zijn.

Met batterijen of bedraad

Wil je iets dat snel en gemakkelijk te installeren is? Dan kun je ervoor kiezen om een slimme deurbel met batterijen te kiezen. Het nadeel van deze deurbellen is natuurlijk dat de batterijen regelmatig moeten vervangen worden en vaak zijn ze iets minder stabiel in gebruik. Er moet natuurlijk ergens op energie worden bespaard. Daarom is het zeker een goed idee om een bedrade deurbel te kiezen waar mogelijk. Denk er zeker aan dat je hiervoor mogelijk de bestaande voeding of transformator in je zekeringskast moet aanpassen. Of je koopt een bel die het voltage gebruikt dat vandaag al wordt geleverd door jouw transformator.

Prijs slimme deurbellen

De prijs kan flink variëren tussen de verschillende merken en types deurbellen. Bekijk dit goed bij aankoop en denk na over de eventuele abonnementskosten. Er bestaan goedkope allrounders (zoals de Aqara Smart Video Doorbell G4) maar ook slimme deurbellen die heel wat robuuster zijn zoals de producten van Doorbird die integreren met je bestaande camerasysteem en andere smarthome-apparatuur. Duurder is niet altijd beter, en goedkoper is niet altijd slechter. Hier geldt weer de regel: kijk welke functies je zelf belangrijk vindt en maak je keuze op basis daarvan. Een deurbel wil je liefst niet om de twee jaar vervangen, dus kies voor een model dat voldoet aan je verwachtingen en die lang meekan.

Enkele populaire modellen op een rijtje

Google Nest Doorbell (netvoeding)

Nest Doorbell (netvoeding)Deze videodeurbel biedt een goeie beeldkwaliteit gecombineerd met heel wat toeters en bellen. Bovendien ziet de deurbel er goed uit en integreert deze out-of-the-box prima met verschillende andere apparaten. Het nadeel van deze deurbel kan het abbonnement zijn dat je nodig hebt om in voldoende opslag te voorzien.

Ubiquiti UniFi Protect G4 Pro Doorbell

Deze deurbel van Ubiquiti is stevig gebouwd en vereist bovendien geen cloud-abonnement om opnames te maken. Hiervoor is wel extra hardware van Ubiquiti vereist maar voor wie al een performant wifi-netwerk van Ubiquiti in huis heeft, is die hardware al aanwezig. Een leuke feature van deze deurbel is de extra camera die ook de drempel van je huis filmt. Op die manier kan de pakjesbezorger onbezorgd een pakket achterlaten op de dorpel.

eufy Video Doorbell Dual 2 Pro met HomeBase

eufy Video Doorbell Dual 2 Pro installateurNet als de UniFi Protect G4 pro, beschikt deze deurbel over een tweede camera om je drempel in het oog te houden. Hij kan zowel bedraad als met batterijen worden gevoed. Op een batterij kan deze deurbel een drietal maanden mee. Dankzij de homebase, kan video ook lokaal worden opgeslagen en er zijn heel wat AI-functies beschikbaar zonder dat er een abonnement voor nodig is.

Doorbird D1101V IP Video Door Station

Doorbird installatieDoorbird is de meest robuuste oplossing van dit lijstje deurbellen. Het merk gaat er prat op een hoge kwaliteit te bieden en trekt bewust de kaart van een open ecosysteem dat integreert met heel veel verschillende smarthome platformen. Voor wie een bestaande camera set-up heeft, kan deze deurbel bovendien ook gebruikmaken van een bestaande network video-recorder. Voor wie het wat uitgebreider mag, bestaan er van Doorbird ook modellen met vingerafdruklezer of RFID. 

Conclusie

Het kiezen van een slimme deurbel kan een uitdagende taak zijn, maar door rekening te houden met de bovengenoemde functies, kun je het proces vereenvoudigen. Het is belangrijk om te overwegen welke functies het belangrijkst voor jou zijn en daarbij rekening te houden met je budget. De bovengenoemde modellen bieden elk unieke voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om te onderzoeken welk model het beste bij jouw behoeften past. Met de juiste slimme deurbel kun je zorgen voor extra veiligheid voor jouw huis en de gemoedsrust hebben dat je altijd weet wie er voor de deur staat, zelfs wanneer je niet thuis bent.

Kijk zeker ook naar de reviews van andere gebruikers en experts. Zij hebben de slimme deurbellen vaak uitgebreid getest en kunnen hun ervaringen en meningen delen. Door de functies te overwegen die andere reviewers belangrijk vinden, en enkele populaire modellen te bekijken, kun je een weloverwogen beslissing maken over welke slimme deurbel het beste bij jou past.